دسامبر 28
بازدید : 2132
نظرات : بدون دیدگاه
آموزش ریاضی قبل از دبستان

بسیاری از مشکلات یادگیری، قبل از ورود به دبستان قابل پیشگیری اند و می توان با صرف زمانی اندک، علل مشکل را شناسایی و درمان کرد. مربیان مهدهای کودک و کلاس های آمادگی، در صورتی که تعلیمات لازم را دیده و زیر نظر فرد مجربی کار عملی انجام داده باشند، می توانند به آسانی این […]

بسیاری از مشکلات یادگیری، قبل از ورود به دبستان قابل پیشگیری اند و می توان با صرف زمانی اندک، علل مشکل را شناسایی و درمان کرد. مربیان مهدهای کودک و کلاس های آمادگی، در صورتی که تعلیمات لازم را دیده و زیر نظر فرد مجربی کار عملی انجام داده باشند، می توانند به آسانی این گره را بگشایند.

 

مفاهیم ریاضی نیز یکی از مواردی است که اگر در سنین پیش از دبستان و متناسب با رشد ذهنی کودک آموزش داده شود، می توان امیدوار بود که کودک در سن دبستان مشکل ریاضی نداشته باشد. در سنین پیش از دبستان می توان از بازی برای آموزش انواع مفاهیم استفاده کرد. مهم این است که نوع بازی را متناسب با سن و سال و میزان رشد ذهنی و اجتماعی کودک انتخاب کرد.

 

منظور از آموزش ریاضی قبل از دبستان به هیچ وجه آموزش شمردن یا نوشتن اعداد نیست. هدف اصلی بالا بردن درجه ی دقت کودکان به مشاهده دقیق محیط زندگی، کشف شباهت ها، به کارگیری درست مفاهیم اولیه (جهات) و پایه های ریاضی مثل طبقه بندی- ارتباط منطقی- اندازه ها و … است.

 

آموزش ریاضی قبل از دبستان بهتر است همراه با هنر باشد تا کودک در آینده از ریاضی متنفر نباشد. آموزش ریاضی قبل از دبستان در چند مقوله خلاصه می شود:

 

۱. طبقه بندی
۲. نظم و ترتیب
۳. مقایسه و اندازه گیری
۴. شمردن و انجام عملیات

 

چون کودکان پیش از دبستان دارای تفکر خودمحورند، تفکرشان تحت تأثیر ادراکات بصری شان است و برای تفکر منطقی، انتزاعی و استدلال آمادگی ندارند چون مفاهیم اساسی را کسب نکرده اند، لذا آموزش آن ها باید از طریق بازی، تجارب عینی و فعالیت باشد.

 

  • مفاهیم پیش نیاز ریاضی
  1. مفهوم اندازه شامل بزرگ، کوچک و مساوی
  2. مفهوم ارتفاع شامل بلند، کوتاه و مساوی
  3. مفهوم وزن شامل سنگین، سبک و مساوی
  4. مفهوم ضخامت شامل چاق، لاغر و هم وزن
  5. مفهوم قطر شامل پهن، باریک و مساوی
  6. مفهوم کمیت شامل بیش تر، کم تر و مساوی
  7. مفهوم فاصله شامل دور، نزدیک و مساوی
  8. مفهوم زمان شامل قبل، بعد و هم زمان
  9. مفهوم دما شامل گرما، سرما و همانند
  10. مفهوم جهات شامل بالا، پایین، چپ، راست، زیر، رو و …

 

کودک را به دانستن مفاهیم ریاضی تشویق کنید. چه چیزهایی می‌توانند کودک را به یادگیری ریاضی تشویق کنند؟ مسلما کاربرد آن ها در زندگی ما! او را با کاربردهای ساده ی ریاضی آشنا کنید. ریاضی را با فعالیت‌های جذاب آموزش بدهید. گزینه‌های زیادی برای جذاب تر کردن ریاضی وجود دارند. از فلش کارت ها استفاده کنید و یا می‌توانید از مباحث هوشی ساده که ذهن کودک را درگیر می‌کنند استفاده کنید.

 

اشیا مختلف را در اختیار کودک قرار بدهید و به او شمارش و محاسبه را یاد بدهید. در خیابان تعداد ماشین‌ها یا درخت‌ها را بشمارید! اسکناس‌های مختلف را در اختیار کودک بگذارید و به او بگویید محاسبه‌های ساده ی قیمت را انجام بدهد. موقع آشپزی از کودکتان کمک بگیرید و مثلا از او بخواهید سه تا تخم مرغ بیاورد و یا به تعداد افراد خانواده لیوان سر سفره بیاورد. از اشکال و تصاویر کتاب استفاده کنید و بخواهید تا مثلا زن‌ها را بشمارد. پسرها را جدا کند. دور پرنده‌ها خط بکشد.

 

به حافظه سپردن مفاهیم اصلا بد نیست اما درک کامل مفاهیم ریاضی با توجه به کارکردشان در زندگی انسان ها بهتر است. با این روش کودک ذهن خلاق تری خواهد داشت و تصور بهتری از ریاضی به دست می‌آورد. اگر او مفاهیم ریاضی را عمیقا درک کند در آینده بهتر مفاهیم پیچیده را می‌آموزد.

نویسنده این مطلب :

فرزند پرتال

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه شما