مسؤولیت پذیر یعنی متکی به خود

مسؤولیت پذیری به این معنا است که فرزند ما قدرت تصمیم گیری مناسب و موثر داشته باشد تا بتواند در پی این تصمیم ها به نتایج مثبتی در زندگی دست یابد؛ بنابراین، انجام کارهای منزل (بردن زباله ها، شستن ظرف ها، مرتب کردن تخت خواب، جمع کردن بستر و .. گرچه برای اداره منزل اهمیت […]

مسؤولیت پذیری به این معنا است که فرزند ما قدرت تصمیم گیری مناسب و موثر داشته باشد تا بتواند در پی این تصمیم ها به نتایج مثبتی در زندگی دست یابد؛ بنابراین، انجام کارهای منزل (بردن زباله ها، شستن ظرف ها، مرتب کردن تخت خواب، جمع کردن بستر و .. گرچه برای اداره منزل اهمیت دارند و زمینه های مسؤولیت پذیری را فراهم می آورند، به معنای مسؤولیت پذیری فرزند نیستند.

فرزند مسؤولیت پذیر کسی است که در انجام تکالیف مدرسه، بیدار شدن، آماده شدن برای مدرسه، عبادت، نظافت شخصی و… روی پای خودش می ایستد و به دیگران (والدین) متکی نیست.

.

میتوان برای ایجاد مسؤولیت پذیری در کودکان از راهکارهای زیر استفاده کرد:

1- مسؤولیت های مربوط به سن انان را بینشان تقسیم کنید.

2- فرصت لازم را در اختیارشان قرار دهید. 2 یا 3 وظیفه ساده در روز در حد 10 تا 20 دقیقه کافی است. در ضمن توجه داشته باشید که کودکان برای گذر از فعالیتی به فعالیت دیگر، به زمان نیاز دارند؛ پس به آن ها فرصت انتقال بدهید.

3- مسؤولیت ها را به بخش های کوچک تقسیم کنید تا به خوبی بتوانند از عهده آن ها برآیند.

4- چگونگی انجام مسؤولیت ها را به آنان بیاموزید. برای اطمینان از درک مسؤولیت به وسیله فرزند، از او بخواهید آن را تکرار کند. گاهی لازم است برای بازده بیشتر، راهکارهایی را به آنان نشان دهید؛ برای مثال، به جای 4 بار خم شدن و برداشتن شیء از روی زمین و 4 بار به سمت کمد رفتن، بیاموزید که 4 شیء را یکباره بردارد و 1 بار به سوی کمد برود. یا برای مرتب کردن اتاق خود، از اشیای بزرگ تر مثل تخت آغاز کند و بعد سراغ کوچک تر ها برود یا از نقاط در معرض دید (تخت و جمع و جور کردن لباس ها) آغاز کرده، بعد سراغ نظافت کشوهای کمد برود.

برای این که همه جای اتاق تمیز شود و قسمتی باقی نماند، به فرزند خود بیاموزید که اتاق را در جهت عقربه های ساعت تمیز کند.

5- بر انجام مسؤولیت ها نظارت کنید. برای جا افتادن مسؤولیت، ابتدا همراه فرزندتان باشید تا دست کم 3 بار آن را به درستی انجام دهد. در صورت نظارت می توانید با طرح سوال، کودک را به کشف وظیفه بعدی وا دارید. حالا باید چه کار کنیم ؟ چه کار دیگری باید در اتاقت انجام شود؟

نویسنده این مطلب :

فرزند پرتال

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه شما